19. september 2024
Facebook
štvrtok, 19 september 2024 14:00

Pomoc ľuďom postihnutými záplavami musí byť rýchla a efektívna, Lexmann pripomína aj Európsky fond solidarity (video)

Written by 
Rate this item
(0 votes)

19.9.2024 (SITA.sk) - Pomoc ľuďom postihnutými záplavami musí byť rýchla a efektívna, využiť sa musia všetky dostupné možnosti. Apeluje na to europoslankyňa za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Miriam Lexmann. V pléne Európskeho parlamentu (EP) súčasne vyzvala slovenskú vládu na rýchlu pomoc pre zasiahnuté regióny za využitia domácich aj európskych nástrojov.

Obrovské škody na majetku

Ako europoslankyňa pripomenula, na Slovensku, podobne ako v ďalších krajinách strednej a východnej Európy, záplavy spôsobili obrovské škody na majetku. „Takéto extrémne prejavy počasia sa, žiaľ, čoraz viac stávajú súčasťou našich životov. Musíme preto v prvom rade prehodnotiť, či sú existujúce nástroje na posilnenie našej odolnosti a pripravenosti dostatočné a v prípade potreby nastaviť nové účinné stratégie krízového riadenia a civilnej ochrany,“ zdôraznila Lexmann, ktorá je súčasne jednou z iniciátorov uznesenia EP k tejto mimoriadnej situácii.

Európsky fond solidarity

Europoslankyňa informovala, že má na pomoc v prípade prírodných katastrôf vytvorený takzvaný Európsky fond solidarity. Štáty ho za splnenia podmienok môžu mobilizovať. V takýchto prípadoch je podľa Lexmann kľúčové, aby sa financie z fondu dostali čo najskôr poškodeným, a to v čo najvyššej sume už pri preddavkovej platbe. „Keďže, ako sa hovorí, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva, rýchla pomoc je pre obnovu zásadná. Preto sme spolu s ďalšími kolegami podali pozmeňovací návrh, v ktorom žiadame Komisiu o navýšenie preddavkových platieb pre mimoriadne prípady, keďže súčasné limity sú nedostatočné,“ doplnila Lexmann.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
KDH informovalo, že v nadväznosti na rozpravu EP zareagoval aj eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič. Ten prisľúbil navýšenie objemu financií pre zvládanie škôd spôsobených prírodnými katastrofami.

Viac k témam: Eurokomisár, Europoslankyňa za KDH, Povodne a záplavy v SR, prírodné katastrofy
Zdroj: SITA.sk - Pomoc ľuďom postihnutými záplavami musí byť rýchla a efektívna, Lexmann pripomína aj Európsky fond solidarity (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 21 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner